Gândește pozitiv..sau nu?!?

Gândește pozitiv..sau nu?!?

În ziua de astăzi toată lumea vorbește despre energie pozitivă, despre a nu permite energiei sau gândurilor negative să ajungă la tine și despre cum trebuie să te înconjori doar cu oameni care te susțin și gândesc pozitiv. Dacă nu cumva trăiți într-un balon pe Lună, acest lucru nu este numai nerealist ci este și o rețetă pentru a rămâne marcat emoțional și psihic, fără a progresa sau a învăța cu adevărat cine ești.

Aceasta se mai numește si „negare spirituală” (spiritual bypassing) și este o încercare de a trece mai departe fără a fi nevoit să te confrunți cu problema în sine sau emoțiile negative. Când, acestea sunt de fapt părțile umanității noastre cu ajutorul cărora se produce progresul.

Există multe alte emoții și experiențe care ar trebui să ne spună că avem ceva de învățat: durerea, depresia, anxietatea, disconfortul, conflictul interior, ura, golul interior etc.. Acestea sunt toate oportunități pentru creștere și schimbare, pentru a învăța despre și a accepta părțile din noi înșine, pe care avem tendința să le ținem ascunse. Fără acestea, nu ne putem depăși nivelul în care suntem în acest moment, din punct de vedere emoțional sau spiritual.
Stigmatizarea unor boli psihice este perpetuată de acest fals “pozitivism”. Spunând unei persoane care are depresie clinică să nu se concentreze asupra negativului ci numai pe lucruri pozitive nu facem nimic pentru a o ajuta. De fapt, eu aș spune că cineva care se luptă cu depresia este mai bine reglat în experiența și emoția umană reală, decât o persoană care iși forțează asupra sa doar gânduri pozitive.
Oamenii nu vin la terapie pentru că totul merge minunat în viața lor. Vin pentru că sunt blocați într-un fel buclă, care conține multe dintre emoțiile de mai sus atașate de aceasta și din care nu reușesc să se rupă sau să iasă pe cont propriu. Este foarte important, să avem lângă noi un psiholog care să ne ajute să ne relaxăm, să conștientizăm, să privim situația per ansamblu, și să ne confruntăm cu ceea ce nu suntem dispuși să simțim. A merge la un psihoterapeut nu înseamnă, să devii altă persoană decât erai înainte. Înseamnă să devii conștient de tine, de propriile tale frici, de propriile tale resurse și de puterea ta interioară cu ajutorul căreia vei putea să evoluezi.
Prietenii și cei dragi noua nu pot face asta pentru noi pentru că avem prea multe legături emoționale cu aceștia si pentru că ei oferă răspunsuri doar din realitatea lor subiectivă. Este necesar să învățăm și să ne acceptăm umbra (partea întunecată) pentru a ne putea schimba și evolua. Sună înfricoșător sau foarte greu? Este. Este nevoie de curaj și de asumare pentru a nu te preface că ai reușit să faci pace cu o depresie sau cu o traumă din copilărie. Și da, aceasta este scuza cea mai uzitată pentru a nu merge la terapie. “Am făcut pace, eu nu o să mă gândesc la depresia mea și ea nu o să mă mai deranjeze de acum încolo”. Greșit!
A fi un om înseamnă a face față suferinței. Nu există lumină fără întuneric și fericire fără tristețe. Sunt expresii devenite deja clișeu, dar nu înseamnă ca nu sunt adevărate. Fără a simți ambele sentimente, nu am avea nici o bază de comparație. Dacă fugim de sentimente prin fals pozitivism sau de ex. prin alcool, noi nu doar trăim jumătate din existența noastră ci ne și consumăm această jumătate pentru a o acoperi pe cealaltă. Când ne oprim și confruntăm emoțiile dificile, care uneori ne inundă tot corpul, avem ocazia de a trăi pe deplin și de a integra toate părțile, bune și rele, ale sinelui nostru. Aceste emoții nu se vor opri până nu vom înceta să fugim de ele!

2 Comentarii

  • Adrian M. Adăugat 7 aprilie 2019 23:51

    Păi ce facem domniță cu negarea asta spirituală că tot tineretul o adoptă în ziua de azi. Pai ei cred că tot ce trebuie să faci este să te uiți în oglindă în fiecare zi și să spui că esti cel mai bun și gata vei avea succes în carieră, in dragoste și eventual vei caștiga și la loto. Fata mea de 21 de ani m-a adus efectiv la disperare.

  • Melania Adăugat 30 aprilie 2019 9:37

    Gandirea pozitiva sau „Positive thinking ” chiar functioneaza dar isi are limitarile ei este normal!

Adaugă comentariul tău. Adresa ta de email nu va fi afișată pe site. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.