Trauma și teoria polivagală

Trauma și teoria polivagală

Trauma este un fapt al vieții. Nu trebuie, însă, să fie o sentință pe viață.

Dr. Peter Levine


Mintea și corpul nu pot fi separate. În terapia traumei este esențial să acordăm atenție atât minții cât și corpului, una nu poate exista fără cealaltă. Stresul/trauma este imprimată în corp astfel corpul devine o resursă importantă în tratamentul traumei.

Trauma este o reacție la un eveniment sau la o serie de evenimente copleșitoare și dureroase care pot depăși capacitatea individului de a face față și de a se adapta. Trauma se poate perpetua, ea dă naștere la alte traume (chiar transgeneraționale) și va continua să o facă până o vom vindeca. Poate fi vindecată și poate deveni transformatoare prin forța puternică pe care o are. Putem realiza acest lucru cu ajutorul rezilienței, o capacitate pe care o avem cu toții de a ne reveni în urma stresului, neputinței, nesiguranței, a fricii, rușinii, etc. Avem puterea de a ne creste reziliența când ne confruntăm cu situații stresante.

Sistemul nervos autonom (SNA) este o componentă vitală a sistemului nervos și este prezent în organism încă din momentul nașterii. El reglează funcțiile involuntare ale corpului, inclusiv respirația, ritmul cardiac, digestia și alte procese interne. Teoria polivagală dezvoltată de cercetătorul Stephen Porges, se concentrează pe rolul sistemului nervos autonom în reglarea răspunsurilor la stres și în interacțiunile sociale.

Sistemul nervos autonom are două componente principale: sistemul simpatic (care stimulează răspunsul „luptă sau fugi”) și sistemul parasimpatic (care promovează răspunsul de relaxare și digestie). În teoria polivagală, se adaugă o a treia componentă, numită nervul vag, care este un nerv cranian lung ce controlează funcțiile parasimpatice și este cel mai lung nerv din organismul nostru.

Sistemul nervos autonom se dezvoltă și se adaptează odată cu creșterea și dezvoltarea copilului. La naștere, copiii pot avea deja capacitatea de a răspunde la stimuli prin intermediul SNA, de exemplu, manifestând răspunsuri de stres sau calmare. De-a lungul primilor ani de viață, conexiunile neuronale și funcționarea SNA se dezvoltă și se ajustează în funcție de experiențele și interacțiunile cu mediul înconjurător. Acest proces continuu de dezvoltare a sistemului nervos autonom este crucial pentru adaptarea la diferite contexte și pentru gestionarea stresului pe măsură ce copilul crește și devine adult.

Teoria polivagală susține că starea de bine și capacitatea de a gestiona stresul depind de modul în care aceste componente ale sistemului nervos autonom interacționează. Un aspect important al teoriei este că nervul vag poate acționa în mod diferit în funcție de context și că el este responsabil pentru reglarea socială și emoțională.
În ceea ce privește trauma, teoria polivagală sugerează că aceasta poate afecta funcționarea sistemului nervos autonom și, implicit, răspunsurile la stres și relațiile sociale. Abordările bazate pe această teorie în terapia traumei includ tehnicile menite să îmbunătățească reglarea nervului vag și să restabilească echilibrul în sistemul nervos autonom.

harta teoria polivagala

Lupta, fuga și înghețul sunt răspunsuri automate de supraviețuire, sunt normale, sănătoase și adaptative. Dacă percepem că există forță, timp pentru fugă atunci corpul începe să alerge. Dacă percepția este că nu există timp însă există forță pentru apărare el se va lupta iar dacă perceptia este că nu este timp și nici forță atunci corpul va îngheța. Aceste răspunsuri sunt instantanee și instinctive la amenințarea percepută, nu sunt alese rațional. In cazul în care SNA continuă să fie activat deși amenințarea a trecut și am supraviețuit acest lucru înseamnă că energia fizică a rămas blocată și este necesar să o descărcăm pentru a ne putea ajuta corpul sa revină la starea de bine.

Somatic Experiencing (SE) este un model terapeutic care lucrează cu încărcarea și descărcarea activării de la nivelul SNA rezultată în urma unui stimul amenințător, prin eliberarea senzațiilor, emoțiilor și procesarea evenimentului, astfel încât să ne simțim în siguranță și să ne putem relaxa.

Cei de la Institutul Polyvagal au creat un video cu o scurtă introducere în conceptele de bază ale teoriei Polivagale și care ilustrează modalitatea în care trauma și stresul cronic afectează sistemul nervos, îl puteți viziona aici:

1 Comentariu

  • Adelina Adăugat 8 ianuarie 2024 20:11

    Foarte interesant in 2024 asteptam cat mai multe articole! Multumim!

Adaugă comentariul tău. Adresa ta de email nu va fi afișată pe site. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.