
Bună, sunt Alina Alexandrescu
psihoterapeut integrativ, cu formare în Somatic Experiencing, Bodynamic Foundation (SE), terapeut EMDR (level I), life-coach, membru al Colegiului Psihologilor din România cu drept de liberă practică în psihoterapie integrativă (COD RUP: 21432).
Iubesc ceea ce fac și îmi practic profesia cu bucurie, pentru mine este o onoare și un privilegiu să joc un rol în poveștile oamenilor și să îi ajut să își schimbe viața. Citesc, particip constant la cursuri de specialitate și mă pregătesc continuu să pot fi de un real ajutor oamenilor care vin înspre mine. Te aștept în cabinetul meu unde vei găsi un mediu securizat în care te voi însoți pe drumul tău spre autocunoaștere, vindecare, găsirea propriului adevăr și îndeplinirea obiectivelor.
Cel mai important element în succesul terapiei/consilierii îl constituie relația terapeutică fundamentată pe respect, încredere, confidenţialitate, acceptare, căldură și autenticitate. Abordarea mea este integrativă, bazată pe importanța relațională, iar în cadrul ședințelor folosesc metode și tehnici personalizate pentru fiecare în parte deoarece știu că fiecare persoană este unică, are propria sa personalitate și propria sa poveste de viață.
Abordarea mea psihoterapeutică
Sunt dedicată excelenței în practica psihoterapeutică și investesc constant în dezvoltarea mea profesională, explorând multiple abordări terapeutice pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor fiecărei persoane. De-a lungul anilor, am urmat diverse formări, integrând în practica mea principii din Psihoterapia Integrativă, Somatic Experiencing, EMDR și Bodynamic Foundation. Aceste patru modele distincte se completează armonios, permițându-mi să le aplic alternativ în funcție de nevoile fiecărui client, accelerând astfel procesul de vindecare comparativ cu abordările simple, tradiționale.
Psihoterapia integrativă este o abordare relațională, caldă, empatică, centrată pe persoană și pune în prim plan relația terapeutică. Este o terapie care acționează asupra trăirilor persoanei care ajunge să se cunoască și să își gestioneze gândurile, emoțiile și senzațiile și îmbină elemente din diverse orientări și tehnici psihoterapeutice. Acest model recunoaște că fiecare individ este unic și că o singură abordare terapeutică poate să nu fie potrivită pentru toate persoanele sau problemele lor.
Terapia Somatic Experiencing (SE) este un tip de terapie creată de Dr. Peter A. Levine pentru tratarea traumei și a tulburărilor legate de stres. Acest model terapeutic se concentrează pe modul în care trauma afectează corpul și mintea, și vizează eliberarea și rezolvarea energiei traumatice stocate în organism. Trauma poate rămâne blocată în corp, manifestându-se prin tensiuni musculare, răspunsuri fiziologice și alte senzații corporale. Terapia se concentrează asupra explorării și eliberării acestor tensiuni pentru a facilita vindecarea. SE oferă o perspectivă nouă și plină de speranță asupra stresului, traumei. Omul este văzut ca o ființă unică, înzestrată cu o capacitate instinctivă de vindecare, precum și cu spiritul intelectual necesar pentru a face uz de acea capacitate înnăscută.
Terapia EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) este o formă de tratament terapeutic dezvoltată pentru tratarea tulburărilor de stres posttraumatic (TSPT) și a altor afecțiuni legate de traumă. Acesta terapie vizează amintirile neprocesate asociate cu diferite emoții, senzații și convingeri negative. Prin activarea sistemului de procesare a informațiilor din creier, amintirile din trecut pot fi „digerate”. Cu alte cuvinte noi începem să absorbim ce este util pentru noi și să eliminam ceea ce nu este, stocând amintirea într-o formă diferită, care nu ne mai poate face rău.
Terapia Bodynamic Foundation (SE) este o formă de terapie somatică ce facilitează conexiunea dintre tiparele noastre emoționale și comportamentale prin corp și minte. Dezvoltată în Danemarca în anii 1970 de Lisbeth Marcher și echipa sa, această metodă inovatoare în psihologia somatică și de dezvoltare. Îmbină cercetările moderne în psihomotricitatea copilului, psihoterapia cognitivă și neuroștiințe. Unul dintre principiile sale fundamentale este accentul pus pe calitatea contactului uman și pe construirea unor relații sănătoase. Bodynamic pornește de la ideea că fiecare persoană are o nevoie profundă de conexiune autentică cu ceilalți, menținându-și în același timp demnitatea și respectul de sine. O caracteristică esențială a bodynamic o reprezintă răspunsurile musculare și fasciale (miscarile, gesturile, postura) imprimate psihologic in dezvoltarea noastra din copilarie care sunt corelate cu aspecte psihologice specifice.
De ce „psihoterapia sinelui”
Tema principală a abordării terapeutice o reprezintă dezvoltarea sinelui în relație, în una sau mai multe dimensiuni: relația sinelui cu corpul, relația sinelui cu sinele (spațiul intrapsihic), relația sinelui cu alții (inter-personal), din punct de vedere intercultural; relația sinelui cu natura; relația sinelui cu transcendența și spiritual. Schimbarea, în psihoterapie, poate să apară într-una sau mai multe relații ale Sinelui, motiv pentru care accentul pus pe dezvoltarea Sinelui este foarte mare în psihoterapia integrativă.
Vă mulțumesc tuturor celor care ați venit să lucrăm împreună și vouă, celor pe care urmează să vă cunosc.