Trauma este o reacție la un eveniment sau la o serie de evenimente copleșitoare și dureroase care pot depăși capacitatea individului de a face față și de a se adapta. Trauma se poate perpetua, ea dă naștere la alte traume (chiar transgeneraționale) și va continua să o facă până o vom vindeca. Poate fi vindecată și poate deveni transformatoare prin forța puternică pe care o are. Putem realiza acest lucru cu ajutorul rezilienței, o capacitate pe care o avem cu toții de a ne reveni în urma stresului, neputinței, nesiguranței, a fricii, rușinii, etc. Avem puterea de a ne creste reziliența când ne…
Mai multÎndrăgostirea – luna de miere a unui cuplu
Timpul petrecut împreună de cei doi îndrăgostiți este foarte special. Emoțiile pozitive, intense radiază înspre persoanele cu care intrăm în contact, prieteni, natură și ne simțim mai iubitori, mai toleranți față de tot ce este în jurul nostru. Însă trebuie sa fim conștienți că această perioadă nu va dura pentru totdeauna. La începutul unei relații, atunci când simțim că relația este importantă și ne dorim să reziste în timp, este important să îi arătăm partenerului partea noastră autentică. Cu cât o relație este mai apropiată, mai autentică, cu atât crește și dorința fiecărui partener de a-și dezvălui partea lui autentică. În cazul în care partenerul nu își dorește să rămână alături de tine atunci cu siguranță acea persoană nu este cea mai potrivită și iți va fi mai bine fără...
Mai multSimbioza distructivă mamă-fiică
Observ destul de des în cabinet femei adulte care încă sunt într-o relație de simbioză cu mama lor. Această simbioză este parte și din cultura romanească. Se presupune încă și astăzi că fetele își vor sprijini mamele toată viața lor și vor lua deciziile cele mai importante doar cu acordul mamei asa ca, unele fiice sunt și la vârsta adultă într-o stare de dependență cu mama. Cum iți dai seama ca acestea sunt într-o relatie de simbioză cu mama lor? Câteva exemple: Mama este cea mai bună prietenă/confidentă, nu de puține ori se consultă cu mama despre problemele care apar în cuplu, vor să meargă în vacanțe împreună, înainte de a lua o decizie se consultă cu mama …. și exemplele pot continua.
Mai multNiciodată nu este prea târziu pentru o schimbare!
Văd constant tot mai mulți oameni cărora le este frică de schimbare. Schimbarea nu este legată de vârstă. Este un proces continuu care își are rădăcinile în nevoie, dorință și circumstanțe. Vârsta nu ar trebui să fie niciodată o piedică..
Mai multEști perfecționist?
Perfecționismul este destul de des interpretat ca și străduința de a fi foarte bun în ceea ce faci, ca o autoperfecționare continuă sau că este cheia-succesului. Aceste interpretări sunt incorecte!
Mai mult