Șantajul emoțional reprezintă o formă de manipulare, un abuz emoțional. Șantajăm emoțional pe cineva pentru a obține de la acesta obiectul dorinței noastre. Învățăm să șantajăm emoțional încă de când suntem mici de la părinți sau persoanele care ne îngrijesc. Părinții își șantajează emoțional copii atunci când vor să obțină de la aceștia anumite comportamente împotriva dorințelor și nevoilor copilului. Spre exemplu: “Dacă mai faci dezordine în camera asta mama o să fie foarte tristă!”.. adică mama devine o victima și copilul un tiran.
Mai multGândește pozitiv..sau nu?!?
În ziua de astăzi toată lumea vorbește despre energie pozitivă, despre a nu permite energiei sau gândurilor negative să ajungă la tine și despre cum trebuie să te înconjori doar cu oameni care te susțin și gândesc pozitiv. Dacă nu cumva trăiți într-un balon pe Lună, acest lucru nu este numai nerealist ci este și o rețetă pentru a rămâne marcat emoțional și psihic, fără a progresa sau a învăța cu adevărat cine ești….
Mai multEști perfecționist?
Perfecționismul este destul de des interpretat ca și străduința de a fi foarte bun în ceea ce faci, ca o autoperfecționare continuă sau că este cheia-succesului. Aceste interpretări sunt incorecte!
Mai multȚie de ce îti este frică?
Aud des în cabinet persoane care îmi spun că le este pur și simplu frică. Teama existențială de moarte prematură, de abandon, de singurătare, de eșec sau temeri de pierdere a locului de muncă și odată cu acesta problemele financiare. Învățăm încă de mici copii să ne temem de orice ne-a provocat durere. Totusi frica are și o parte bună, aceia de a ne asigura supraviețuirea și de a crea condițiile necesare pentru siguranță. Dar ce facem dacă nu reușim să ne gestionam durerea, fie din cauza unor circumstanțe care nu s-au aflat sub controlul nostru, fie pentru că nu am învățat încă cum să ne protejăm mintea atunci când este nevoie?
Mai mult