Nici o persoană nu poate fi schimbată de altcineva, fie o acceptăm și iubim aşa cum este, fie nu. A încerca să-l schimbi pe celălalt pentru a a-ți corespunde este nefiresc și cel puțin egoist. Realitatea este că fiecare om este cel care este, inclusiv noi înşine. Dacă te întrebi cum să ai alături partenerul potrivit soluția este că trebuie să îl alegi pe cel potrivit de la început și nu să încerci să îl schimbi ulterior. Alege persoana care doreşte să meargă în aceeaşi direcție cu tine, care are aceleași valori și convingeri din punct de vedere emoţional, fizic, economic și spiritual.
Înainte de a trage concluzia că partenerul este potrivit sau nu, este necesar să iți activezi starea de curiozitate și observare. Nevoia de a-l schimba pe partener vine din nevoia de a primi de la acesta ceva, însă este cel puțin egoist să ii ceri unei persoane să se schimbe pentru a-ți satisface ție nevoile. Nevoile tale sunt ale tale și doar tu ți le poți satisface. Astfel, o persoană care dorește să îl schimbe pe celalalt trăiește două iluzii: că îl poate schimba pe celalalt și că cineva este responsabil să îi satisfacă nevoile pentru că ea nu și le poate îndeplini. Acea persoană este o victimă a propriilor sale nevoi.
O persoană se schimbă doar dacă își dorește și această nevoie vine din interiorul ei. Cele mai multe probleme și neînțelegeri în cuplu vin din faptul că nu ne-am dat voie să îl cunoaștem pe celalalt așa cum este el cu adevărat și ne-am aruncat într-o relație cu proiecția noastră despre partener. Când începem să îl vedem pe celalalt așa cum este în realitate și nu ne place, începem procesul de “îmbunătățire”.
Nu avem nici un drept să schimbăm pe nimeni niciodată iar partenerul nu are nici un drept să ne ceară să ne schimbăm sau să fim altfel decât suntem. Fiecare ne dorim să ne simțim apreciați, iubiți, susținuți și în nici un caz să fim proiectul de îmbunătățire al cuiva. Unul dintre des întâlnitele motive pentru care o persoană intră într-o relație disfuncțională este nevoia de a-l salva pe celalalt. Fie că acesta are un viciu nociv sau un hobby dus la extrem, celalalt partener intră în relație pentru a fi salvatorul. Relația devine un proiect și trebuie dus la capăt cu succes.
O relație sănătoasă înseamnă doi indivizi sănătoși din punct de vedere emoțional și totodată autentici.
Trebuie sa întelegi că depinde de tine să te faci fericit, NU este treaba partenerului tău. Nu spun că nu ar trebui să faceți lucruri frumoase unul pentru celălalt sau că partenerul tău nu te poate face fericit. Spun doar că nu trebuie să pui în sarcina partenerului tău să te „facă fericit”. Nu este responsabilitatea lui, este responsabilitatea ta să te faci fericit iar atunci puteți, împreună, să aduceți fericirea în relație.
O relație bazată pe sacrificii nu poate fi susținută și va deveni în cele din urmă dăunătoare pentru ambii parteneri. Fericirea unei relații este compusă din suma fericirii individuale a partenerilor.
3 Comentarii
Foarte corect! Eu am avut norocul in viata asta sa fiu „salvatoare” pentru doi „masculi”. Am pierdut niste ani frumosi din viata si imi pare rau. Am incercat atat de mult in fiecare zi sa ii schimb si nu m-am ales cu nimic. Aviz celor tinere nu va lasati conduse de hormoni. Alegeti cu capul!
In cele mai multe cazuri, hormonul bate neuronul.
De ce atati de multi oameni se complica. De cat atat de multa drama mai bine singure!