Terapia funcționează cel mai bine atunci când începi să practici, în restul săptămânii, ce ai învățat în ședința de terapie.
• Nu iți fie teamă să spui tot ce gândești sau simți, în terapie sunt acceptate, chiar recomandate.
• Discută cu psihoterapeutul despre conștientizările tale. I-ați timp pentru a explora cine ești, ce simți și de ce faci ceea ce faci.
• Vorbește cu psihoterapeutul tău despre cum te simți în terapie, ce nu iți place, ce te deranjează și ce simți în relația cu el deoarece cel mai important predictor al succesului în terapie este alianța terapeutică.
• Terapia este un proces activ și necesită efort. Nu poți doar să stai acolo și să aștepți să iți spună/facă psihoterapeutul ceva și situația să se schimbe. Trebuie să participi, să comunici și să lucrezi.
• Lăsa psihoterapeutul să te ghideze! O sarcină principală a psihoterapeutului este de a acționa ca un ghid în procesul de recuperare și vindecare. Psihoterapeutul nu este acolo pentru a-ți oferi în mod necesar toate răspunsurile, ci pentru a te ajuta să găsești calea către aceste răspunsuri. Rolul psihoterapeutului nu este acela de a da sfaturi, ci de a te ajuta sa iți găsești răspunsurile tale prin întrebările cheie pe care ți le va adresa, totodată sprijinindu-te în procesul tău personal.