Pentru a putea ajunge acolo unde ne dorim și pentru a evolua este important să recunoaștem și să acceptam situația în care ne aflăm în acest moment.
Această situație este punctul nostru de pornire. Totuși, uneori ne este mai simplu să negăm ceea ce ne dorim, să ascundem sub măști și roluri ceea ce suntem cu adevărat și o facem atât de mult până când uitam de noi, de „adevărații” noi. Orice construcție solidă are nevoie de o fundație pe măsura. Dacă noi dorim să ne construim o viață frumoasă, este important să avem o bază solidă. Acea bază suntem NOI, cu tot ceea ce suntem, ce credem și ce ne dorim.
Fii sincer cu tine însuti, fii autentic, respectă-ți intențiile și spune exact ce simți. Fiecare lucru pe care îl spui sau îl faci, fără să fie în acord cu tine, te face să dai o bucată din tine, pe care o vei căuta și după care vei alerga o viață întreagă să o găsești în ceilalți.
Fii sincer cu tine și cu psihoterapeutul.
• Trebuie să împărtășiți cu sinceritate gândurile, sentimentele și experiențele. Psihoterapia se bazează pe o comunicare sinceră, în care clienții sunt capabili să vorbească și să audă adevăruri uneori dureroase. În terapie, spre deosebire de celelalte relații, a fi cinstit este mai util, mai eficace și mai adecvat decât să fii politicos, frumos, plăcut sau inteligent. Fără un feedback cinstit, progresul nu poate avea loc. Terapeuții nu sunt detectoare de minciună; ei nu pot forța adevărul de la tine și ei nu îți pot citi mintea.
• Terapia funcționează numai dacă iți asumi și te angajezi în acest proces. În caz contrar, probabil iți pierzi timpul și un lucru pe care niciunul dintre noi nu-l are cu adevărat este timpul.
Și nu în ultimul rând asumă-ți schimbarea pe care vrei să o faci și acționează pentru ea.