Avem cu toţii momente mai dificile în viaţă care ne afectează emoţional, profesional, relaţional, fizic. În astfel de momente, este indicat sa apelăm la ajutor specializat deoarece timpul nu va rezolva problema, chiar dacă asta tindem să credem. Ignorând problema rămânem cu mai multe situații conflictuale, blocaje emoționale, traume, pe care le vom așeza lângă cele acumulate deja de-a lungul vieții. Atunci viața ta va deveni din ce în ce mai lipsită de vitalitate/agitată/instabilă emoțional, vei avea mai putină încredere în oameni, în tine și nu te vei mai bucura de viață și de asemenea pot apărea chiar și boli fizice.

O să iți dau un exemplu destul de des întâlnit: vorbitul în public.
Poate ai fost nevoit sau ți-ai dorit să ții o prezentare/curs unui grup de persoane și în timpul prezentării ai avut emoții pe care nu ai putut să le gestionezi și poate te-ai blocat. Cum ai gestionat această situație? Unii dintre noi poate au avut dorința să se deschidă pământul și să “îi înghită”, alții și-au spus că nu e pentru ei, alții au avut insomnie, alții au consumat alcool, alții s-au simțit rușinați, alții s-au refugiat în cărți și materiale să învețe cum să își îmbunătățească această “problemă”.
Orice variantă ai ales după un timp începi să răsufli ușurat, pare că lucrurile s-au liniștit, iți vezi în continuare de viața ta. Pare că problema s-a rezolvat, nu? Doar că atunci când vei fi nevoit sau iți vei dori să ții din nou o prezentare mecanismele de apărare pe care ți le-ai creat (după experiența anterioară) te vor “ajuta” fie cu un atac de panică, fie cu o durere fizică, fie vei avea coșmaruri sau insomnii. În acest mod o situație din trecut revine în prezent pentru că ea este încă vie.

Maniera cea mai sănătoasă de a trata cauza este să alegem să apelăm la un ajutor profesionist, adică la psihoterapie şi astfel vom reuşi să gestionăm această situație în aşa fel încât rezultatele pe termen lung să devină resurse şi să nu ne retraumatizăm de fiecare dată când vom fi puși să repetăm acea experiență.

În cadrul ședințelor de psihoterapie vei reuși să depăşeşti acel blocaj, trauma, etc. și vei descoperi în interiorul tău toate resursele de care ai nevoie pentru ați crea o viață așa cum îți dorești. Poți chiar să devii un foarte bun speaker dacă asta este dorința și pasiunea ta. Altfel, vei evita de cate ori vei putea să vorbești în public și dacă locul de muncă îți impune fie vei face asta și vei fi din ce în ce mai speriat, te vei retraumatiza, vei depune eforturi să eviți, sau poate iți vei schimba locul de muncă și toată viața vei crede că asta nu este pentru tine, sau că nu ești suficient de bun.

Dezvoltarea personală / consilierea psihologică nu se adresează doar persoanelor aflate într-un moment mai greu din viaţa lor, ci ar fi bine să facă parte din viaţă fiecărei persoane, la fel ca şi sportul, odihna sau mâncatul sănătos.

înainte de terapie
după terapie