Avem cu toţii momente mai dificile in viaţa care ne afectează emoţional, profesional, relaţional, fizic. În astfel de momente, este indicat sa apelam la ajutor specializat deoarece timpul nu va rezolva problema, chiar daca asta tindem sa credem si ne lasa cu mai multe situatii conflictuale, blocaje emotionale, traume, pe care le vom aseza langa cele acumulate deja de-a lungul vietii. Atunci viata ta va deveni din ce in ce mai lipsita de vitalitate/agitata/instabila emotional, vei avea mai putina incredere in oameni, in tine si nu te vei mai bucura de viata si de asemena pot aparea chiar si boli fizice.

O sa iti dau un exemplu destul de des intalnit: vorbitul in public.
Poate ai fost nevoit sau ti-ai dorit sa tii o prezentare/curs unui grup de persoane si in timpul prezentarii ai avut emotii pe care nu ai putut sa le gestionezi si poate te-ai blocat. Cum ai gestionat aceasta situatie? Unii dintre noi poate au avut dorinta sa se deschida pamantul si sa “ii ighita” altii si-au spus ca nu e pentru ei, altii au avut insomnie, altii au consumat alcool, altii s-au simtit rusinati, altii s-au refugiat in carti si materiale sa invete cum sa isi imbunatateasca aceasta “problema”.
Orice varianta ai ales dupa un timp incepi sa rasufli usurat, pare ca lucrurile s-au linistit, iti vezi in continuare de viata ta. Pare ca problema s-a rezolvat, nu? Doar ca atunci cand vei fi nevoit sau iti vei dori sa tii din nou o prezentare mecanismele de aparare pe care ti le-ai creat (dupa experienta anterioara) te vor “ajuta” fie cu un atac de panica, fie cu o durere fizica, fie vei avea cosmaruri sau insomnii. In acest mod o situatie din trecut revine in prezent pentru ca ea este inca vie.

Maniera cea mai sanatoasa de a trata cauza este sa alegem sa apelam la un ajutor profesionist, adică la psihoterapie şi astfel vom reuşi să gestionăm în aşa fel această situaţie, încât rezultatele pe termen lung să devina resurse şi sa nu ne retraumatizam de fiecare data cand vom fi pusi sa repetam acea experienta.

In cadrul sedintelor de psihoterapie vei reusi să depăşeşti acel blocaj, trauma, etc. si vei descoperi în interiorul tău toate resursele de care ai nevoie pentru ati crea o viata asa cum iti doresti si chiar sa devii un foarte bun speaker daca asta este dorinta si pasiunea ta. Altfel, vei evita de cate ori vei putea sa vorbesti in public si daca locul de munca iti impune fie vei face asta si vei fi din ce in ce mai speriat, te vei retraumatiza, vei depune eforturi sa eviti, sau poate iti vei schimba locul de munca si toata viata vei crede ca asta nu este pentru tine, sau ca nu esti suficient de bun.

Dezvoltarea personala/consilierea nu se adreseaza doar persoanelor aflate într-un moment mai greu din viaţa lor, ci ar fi bine să facă parte din viaţă fiecarei persoane, la fel ca şi sportul, odihna sau mancatul sanatos.

înainte de terapie
după terapie