Cum funcționează psihoterapia?

Cum funcționează psihoterapia?

Psihoterapia este înrădăcinată și întărită de alianță terapeutică co-creată între terapeut și client. Prin respect, acceptare, căldură, compasiune şi prin menţinerea contactului se stabileste o relatie ce permite crearea unei relaţii interpersonale necesare afirmării integrităţii clientului.

Relaţia terapeutică este legatura care se stabileste intre terapeut și client, este un proces relaţional ce evoluează constant, „alianţa terapeutică” presupune că într-o terapie de succes există un acord conştient, de colaborare între terapeut şi client, în legătură cu ceea ce se urmăreşte prin munca lor şi cu modul în care aceasta se va desfăşura. Alianţa terapeutică este văzuta ca fiind vindecătoare în sine, indicând o legătură specială între terapeut şi client. Este un proces inconştient co-creat de către terapeut şi client ce poate furniza un insight important în procesul clientului.

Pasul 1

Fii sincer cu tine și cu psihoterapeutul.
Trebuie să împărtășiți cu sinceritate gândurile, sentimentele și experiențele. Psihoterapia se bazeaza pe o comunicare sincera, în care clienții sunt capabili să vorbească și să audă adevăruri uneori dureroase. În terapie, spre deosebire de celalate relatii, a fi cinstit este mai util, mai eficace și mai adecvat decât să fii politicos, frumos, plăcut sau inteligent. Fără un feedback cinstit, progresul nu poate avea loc. Terapeuții nu sunt detectoare de minciună; ei nu pot forța adevărul de la tine și ei nu îți pot citi mintea.
Terapia funcționează numai dacă îți asumi și te angajezi în acest proces. În caz contrar, probabil iți pierzi timpul și un lucru pe care niciunul dintre noi nu-l are cu adevărat este timpul de pierdut.

Pasul 2

Implică-te în terapie!
Terapia funcționează cel mai bine atunci când începi să practici în restul săptămânii ce ai învățat în sedința de terapie. Nu îți fie teama să spui tot ce gândești, simți, în terapie sunt acceptate, chiar recomandate. Discută cu psihoterapeutul despre conștientizările tale. Ia timp pentru a explora cine ești, ce simți și de ce faci ceea ce faci. Vorbește cu psihoterapeutul tău despre cum te simți în terapie, ce nu iți place, ce te deranjează, ce simți în relația cu el deoarece cel mai important predictor al succesului în terapie este alianța terapeutică. Terapia este un proces activ și necesită efort. Nu poți doar să sta acolo și să aștepți să iți spună/facă psihoterapeutul ceva și situația să se schimbe. Trebuie să participi, să comunici și să lucrezi.

Pasul 3

Fii fericit!
După ce ți-ai atins obiectivul sărbătorește și bucură-te de realizările, deprinderile pe care le-ai obținut și folosește mai departe strategiile și metodele pe care le-ai învățat. Acum ca ești în armonie cu sinele tău, ai curajul să îți urmezi visele, îți dai voie să te distrezi, să te bucuri de viață, te simți bine cu tine însuți. De acum încolo iubește-te necondiționat! Aceasta este fundația pe care ne susținem pentru a ne crea viața. Fără ea, suntem slabi. Puterea noastră personală este strâns legată de temelia noastră, de iubirea de sine necondiționată. Nu uita că fericirea înseamnă să trăiești așa cum îți dorești așa că, stă în puterea ta să îți creezi viața la care visezi indiferent ce spun cei din jurul tău.


Accentul în relaţia terapeutică se pune şi pe puterea transferului şi a contratransferului ca resurse terapeutice. Clientul deplasează în prezent sentimente care aparţin trecutului şi reacţionează fată de terapeut ca şi cum acesta ar fi mama, tatăl, profesorul, etc.

Mai jos găsiți o animație foarte informativă, pe care o recomand celor care vor să știe cum funcționează psihoterapia și care sunt beneficiile ei.


Schimbarea este posbilă atunci când o persoană devine cine și ce este și nu când încearcă să devină cine nu este. Paradoxal schimbarea are loc nu prin constrangere ci atunci când aloci timp și depui efort de a deveni cine ești tu însuți .

Beisser

 

Adaugă comentariul tău. Adresa ta de email nu va fi afișată pe site. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.